måndag, juli 11, 2005

Dennis Weaver

81 årig vegetarian, miljökämpe, skådespelare och jävligt cool.

Han föddes 1924 och präglades hårt av sin pennalistiska far Sam-Elliot Weaver.

Sam-Elliot misshandlade alla i familjen, söp våldsamt och ägnade mycket av sin tid med tjuvskytte. Det sägs att han ensam utrotade Puman (Felis concolor cougar) i skogarna runt Joplin, Missouri.

1938 så flyttade Dennis hemifrån för att bli skådespelare. Han hann dock spendera åtskilliga år i San Francisco där han var med i diverse teatersällskap. Här träffade han sin blivande fru, Marion Eaton. Dom gifte sig 1949 och flyttade till Los Angeles.


Dennis provspelade till flera filmer utan framgång. Vändningen skulle komma när han medverkade i en reklamfilm för batteri. Nu kom filmkarriären igång och inom loppet av ett par år så hade Dennis hunnit medverka i et tiotal filmer och han och Marion fick en son, Jerker, 1954.

I samma veva så började Dennis få svårt att få roller igen. TV-serien Gunsmoke som var ett annars stort genombrott kom nu att göra det svårt för Dennis att inte bli förknippad med Chester Goode som var hans karaktär i serien. Spriten blev för honom den enda utvägen. Marion ska enligt vänner ha varit otrogen under hela äktenskapet.
Dennis fick fick vetskapen om att Jack Webb som han jobbat med i bland annat Dragnet skulle vara far till Jerker. Något han fick bekräftat senare.

Dennis sparkade ut Marion och hennes son. Tog ut skilsmässan och slutade helt tvärt med spriten. Han fick nu roller så att han klarade sig.


Det stora genombrottet kom 1970 då han blev tillfrågad om han ville spela Sgt Santos.
Han skulle spela en sydamerikansk polis som blir utlånad till NYPD. Tanken var att han skulle rida på en lama genom New Yorks gator. Dennis tackade ja, men undrade samtidigt om man inte räckte om han kom från New Mexico och red en vanlig häst. Det skulle visa sig att Dennis hade rätt. Efter en provinspelning så beslöt sig Universal sig för att gå efter Dennis linje och det fick bli Sam McCloud istället. Succén var ett faktum.


Pengarna flödade in och han fick en gata uppkallad efter sig i sin födelsestad. I samband med att gatan skulle uppkallas efter honom så fick han åter besöka sin barndomsstad och kom härmed i kontakt med sin nersupne fader. Hans mor hade gått bort flera år tidigare och hans två bröder satt nu i fängelse för mängder av förseelser. Sam-Elliot kom att kräva Dennis på $75 000 och hota med att döda honom om han inte fick dessa pengar. Detta skulle han ha rätt till eftersom dom tagit hans namn till karaktären i McCloud. Dennis betalade en uteliggare $20 för att mörda sin far. Något som också hände. Dennis Weaver fick under ett par svettiga veckor nu försvara sig mot mordanklagelserna som riktades mot honom. Allt slutade dock väl och domaren ansåg att det skulle klassas som självförsvar och den skyldiga var hemlöse Buck James. Med allt bakom sig så drog han sig tillbaka något.
Han har gjort filmer sen dess och alltid nöjt sig med det. Hans riktiga kall här livet har blivit miljön.

Han går klädd i fleace, kör på biobränsle och bor i ett hus gjort av skräp. Huset består bland annat av 3000 gamla däck och 200.000 öl- och läskburkar.


Hemma i Santa Fe så har Dennis även ett djursjukhus där han tar hand om skadade tvättbjörnar. Något som tar mer och mer tid. Resten av hans lediga tid så grillar han aubergine på sin terrass.


Nyligen så träffade han sin första fru, Marion. Något han enligt vänner helst varit utan. Marion hade efter skilsmässan lämnat Jerker ifrån sig och skyllt skilsmässan på honom. Marion kunde inte leva med att hon skulle vara orsaken att äktenskapet med "Sam McCloud" inte fungerade.

Inga kommentarer: